Lint

Meet

Veruit de meeste mensen die bezig zijn met afvallen, gebruiken een weegschaal om hun afslank resultaten en afslank succes te bepalen. Dat is jammer, want een weegschaal is NIET intelligent en al helemaal niet accuraat. Een weegschaal houdt namelijk geen rekening met de samenstelling van je lichaamsmassa. Wat dat betreft heb je veel meer aan een ouderwets meetlint. Daarom kun je een GRATIS meetlintje opvragen bij mij! Hieronder deel ik twee totáál verschillende methodes om afslank resultaten vast te stellen, namelijk wegen (in kilo’s) en meten (in centimeters)…

1. Subcutaan & visceraal vet

Licht is niet hetzelfde als mager en zwaar is niet hetzelfde als dik. Zo zijn er lichte en zelfs slanke mensen met een hoog vetpercentage en zware mensen met een laag vetpercentage. Lichaamsvet is namelijk lang niet altijd van buitenaf te zien.

Subcutaan vetweefsel bevindt zich direct onder de huid en is dan ook zichtbaar aan het huidoppervlak van je billen, buik en heupen. Visceraal vet bevindt zich daarentegen veel dieper in het lichaam, met name rond je hart, longen, lever en overige vitale organen.

Diepliggend oftewel diep gelegen vet is misschien minder afstotelijk, maar desalniettemin veel gevaarlijker voor je gezondheid. Een gezond (en relatief mager) lichaam is daarom veel belangrijker dan het cijfertje op je weegschaal.

2. Vertrouw nooit op je weegschaal

Meet jouw afslankresultaten nooit met een weegschaal. Een weegschaal is hier namelijk niet toe in staat. Een weegschaal registreert uitsluitend de kilo’s die erop drukken, maar kan niet meten waaruit de geregistreerde kilo’s bestaan.

De samenstelling van je lichaam is nou net hetgeen waar alles om draait bij afvallen: de verhouding tussen vet, spieren en vocht. Je moet er ook rekening mee houden dat de hoeveelheid die je de afgelopen 24 uur hebt gegeten en gedronken grotendeels wordt meegewogen. Jezelf wegen zet dus alleen maar aan tot negatief denken.

Image by Huha Inc.

3. Meten = weten

Als je op een gezonde en constructieve manier afvalt, dan is de kans erg groot dat je spiermassa toeneemt, terwijl je vetpercentage afneemt. En een kubieke centimeter spierweefsel weegt meer dan een kubieke centimeter vetweefsel.

Je vochthuishouding zal bovendien aanzienlijke schommelingen te verduren krijgen omdat je erg veel zweet en drinkt tijdens het sporten. Dat je gewicht tijdens het afvallen gelijk blijft, schommelt of zelfs toeneemt is dan ook géén teken van mislukking.

Mensen die van hun vetkwabbetjes verlost willen raken, kijken negen van de tien keer uitsluitend naar de kilo’s die ze met zich meedragen. Dat is jammer, want je vetpercentage bepaalt of je “te dik” bent, niet je lichaamsgewicht. Afvallen is dan ook een slecht streven want het betekent niets anders dan ‘gewicht verliezen’ en zodoende ‘lichter worden’. En wat heb je daar nou aan!?

 

4. Afvallen versus afslanken

Gewichtsverlies oftewel gewichtsafname heeft geen enkel nut als je vetreserves gewoon blijven zitten waar ze zitten. Wat je eigenlijk wilt is ‘afslanken’. Dit fenomeen staat ook wel bekend als:

  • Slanker oftewel dunner worden

  • Vet verbranden (= vetverbranding)

  • Vermageren oftewel ‘magerder worden’

  • Vetweefsel inruilen voor droge massa c.q. spiermassa

  • Lichaamsvetpercentage terugschroeven

Dat afvallen vaak wordt verward met afslanken is doodzonde, want de reden dat veel afslank pogingen mislukken, is dat men zich alsmaar blindstaart op het pijltje van de weegschaal. “Mijn kilo’s blijven zitten, dus mijn pogingen zijn mislukt”… Dit is gelukkig geenszins het geval!

 

5. Invulling van kilo’s

Mensen die minder en/of gezonder gaan eten, meer gaan bewegen en krachttraining gaan beoefenen, hoeven niet per se gewicht te verliezen. Het directe resultaat van bovenstaande leefstijl veranderingen is namelijk dat er meer calorieën worden verbrand en minder calorieën worden gegeten. Dit heeft weer tot gevolg dat er minder calorieën worden opgeslagen in de vorm van vetreserves. Bovendien neemt de spiermassa toe.

Omdat vet wordt ingeruild voor spieren, kan je gewicht stabiel blijven, terwijl je lichaam wel degelijk slanker en magerder wordt. Wat men dus vaak niet beseft, is dat de invulling van iedere kilo verandert. Dit wordt ook wel lichaamssamenstelling genoemd…

Image by Huha Inc.